Ježek / Novinky a aktuality / Novela insolvenčního zákona

Novela insolvenčního zákona

Legislativa, Školení, DUEL, Homepage
04. 09.2024

Dne 3.9.2024 vyšla ve Sbírce zákonů nenápadná novela insolvenčního zákona, která má ale přímý vliv na deponované výživné s ohledem na zahájení insolvenčního řízení

Zákon č. 252/2024 Sb., upravuje a novelizuje některá ustanovení zákona č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon). Mezi nejzásadnější změny patří úprava § 109 odst. 1 písm. c), který nově zní:

§ 109

1) Se zahájením insolvenčního řízení se spojují tyto účinky:

c) výkon rozhodnutí či exekuci, která by postihovala majetek ve vlastnictví dlužníka, jakož i jiný majetek, který náleží do majetkové podstaty, lze nařídit nebo zahájit, nelze jej však provést. Pro pohledávky za majetkovou podstatou (§ 168) a pohledávky jim na roveň postavené (§ 169) však lze provést nebo vést výkon rozhodnutí či exekuci, která by postihovala majetek náležející do majetkové podstaty dlužníka, na základě rozhodnutí insolvenčního soudu vydaného podle § 203 odst. 5 a s omezeními tímto rozhodnutím založenými. Pro pohledávky věřitelů na výživném ze zákona vzniklé po zahájení insolvenčního řízení však lze provést nebo vést výkon rozhodnutí či exekuci srážkami ze mzdy do prohlášení konkursu nebo schválení oddlužení, ledaže insolvenční soud rozhodne jinak kvůli důvodné pochybnosti, že takový výkon rozhodnutí nebo exekuce sleduje zneužití práva na úkor ostatních věřitelů. Není-li dále stanoveno jinak, výkon rozhodnutí nebo exekuce se i nadále nařizuje nebo zahajuje a provádí proti povinnému.

 

Co to reálně znamená?

Dosud byla v případě žádosti o insolvenci povinnost nadále dlužníkovi strhávat ze mzdy příslušné exekuční srážky, ale tyto srážky deponovat (u plátce mzdy) až do doby schválení oddlužení. Poté se všechny deponované srážky zaslaly insolvenčnímu správci. Pokud oddlužení schváleno nebylo, deponované exekuce se zaslaly příslušným exekutorům.

Nově platí:

V případě žádosti o insolvenci nadále platí povinnost povinnému strhávat ze mzdy příslušné exekuční srážky a tyto srážky deponovat až do doby schválení oddlužení. Výjimkou se stává výživné – výživné se deponovat nebude a VŽDY se zašle exekutorovi, který jej dále zašle oprávněnému. Po schválení oddlužení se ostatní deponované srážky zašlou insolvenčnímu správci. Pokud oddlužení schváleno nebude, deponované exekuce se zašlou příslušným exekutorům.

V programu DUEL je tato novinka zapracována ve verzi 20.1.1.11305, která bude zveřejněna v nejbližších dnech.

4.  září  2024
Zuzana Šimonová
Autor
Zpět na přehled aktualit