Ježek / Novinky a aktuality / Intrastat

Intrastat

Legislativa, Školení, DUEL, Homepage
03. 10.2024

Co je to Intrastat? K čemu se používá?

Intrastat

Intrastat je statistický výkaz, který sleduje obchodní toky mezi státy Evropské unie. Intrastat byl zaveden v roce 1993 jako reakce na vytvoření jednotného vnitřního trhu Evropské unie, kdy byly odstraněny hranice mezi členskými státy pro pohyb zboží. Před vznikem Intrastatu se obchodní statistiky shromažďovaly prostřednictvím celních prohlášení. Po odstranění celních bariér bylo nutné zavést nový systém, který by umožnil sledování obchodních toků bez narušení volného pohybu zboží.

 

Základní principy systému Intrastat

Intrastat zaznamenává obchod se zbožím mezi členskými státy EU prostřednictvím dvou základních kategorií:

  • vývoz (odesílání)
  • dovoz (příjímání)

Koho se Intrastat týká:

Intrastat podávají pouze osoby (ať už právnické či fyzické), které mají přidělené DIČ a zároveň v kalendářním roce přesáhly limit pro vykazování. Pro rok 2024 se jedná o částku 15.000.000 Kč (bez DPH) a počítá se samostatně pro vývoz a samostatně pro dovoz.

POZOR

Pokud vlastníte i jiné, než české DIČ (přidělené jiným státem EU), máte povinnost vykazování Intrastatu i v tom jiném státě. Bohužel, každá země má jiná pravidla Intrastatu a dost často se i mění. V těchto případech bych tedy určitě doporučila podávat výkazy Intrastatu prostřednictvím zástupce, což legislativa k Intrastatu umožňuje.

 

Datum překročení limitu si hlídá každý sám, a po překročení tohoto limitu se výkaz pro Intrastat odevzdává od měsíce, ve kterém k překročení limitu došlo. Odevzdává se buď výkaz pro dovoz, výkaz pro vývoz nebo obojí.

Co vše se do limitu pro Intrastat počítá?

Například:

  • Faktury za zakoupené nebo prodané zboží v rámci EU
  • Hodnoty vráceného zboží
  • Zboží zasílané jako náhrada za původní chybnou dodávku
  • Zásilky v režimu One Stop Shop
  • Zásilky z Číny či USA, k jejichž proclení došlo v Hamburku nebo jinde mimo území ČR

Velmi, velmi zjednodušeně se dá říci, že pokud na přiznání k DPH vykazujete něco na řádcích 03 či 04 (dovoz) nebo 20 či 24 (vývoz) a součet řádků pro dovoz nebo vývoz (případně pro obojí, ale samostatně) přesáhne v období od 1. ledna a kdykoli do 31. prosince hodnotu 15.000.000, Intrastat se vás týká.

Podnikatelské subjekty, které překročí stanovený práh pro odesílání nebo přijímaní zboží, jsou povinny podávat pravidelné hlášení o objemu a povaze obchodu. Hlášení je měsíční a je nutné jej podat do 10. (papírová forma) nebo 12. (elektronická forma) pracovního dne následujícího měsíce. Termíny odevzdání pro rok 2024 lze nalézt na webu ČSÚ.

Od roku 2011 je papírová forma výkazu pro intrastat určena pouze pro jednorázové výkazy a to pouze v případě, že zpravodajská jednotka nemá povinnost vykazovat při opačném směru pohybu zboží - Tiskopis pro jednorázový výkaz (Vývoz uvnitř EU).

Informace shromaždované v rámci Intrastatu zahrnují:

Výkazy lze podat prostřednictvím webové aplikace InstatOnline nebo příslušného softwaru, ve kterém prodeje a nákupy evidujete.

Program Ježek software DUEL ve svém modulu Sklady samozřejmě podporu Intrastatu obsahuje. A to bez jakýchkoli příplatků!

 

Legislativní rámec a povinnosti podnikatelů

Intrastat je regulován evropskou legislativou, konkrétně nařízením Evropského parlametu a Rady (ES) č. 638/2004 o statistice obchodování mezi členskými státy, a také jeho aktualizacemi. Povinnost hlásit obchodní aktivity prostřednictvím Intrastatu se týká pouze fyzických a právnických osob, které splňují podmínky překročení prahových hodnot.

Přínosy systému Intrastat

Pro statistické úřady je Intrastat zásadní nástroj pro sledování obchodních toků a analýzu obchodních bilancí členských států. Data z Intrastatu umožňují sledovat ekonomické trendy, analyzovat dopady obchodních politik a poskytovat podklady pro tvorbu hospodářské politiky na národní i evropské úrovni.

Pro podnikatele poskytujte Intrastat možnost lepšího pochopení jejich postavení na vnitřním trhu EU. Získaná data o vývozu a dovozu mohou firmám pomoci při strategickém rozhodování, optimalizaci obchodních operací a analýze konkurence. Navíc sledování statistik pomáhá zajišťovat transparentnost trhu a efektivnější kontrolu nad pohybem zboží.

Podrobnější informace včetně často kladených dotazů a používaných číselníků jsou zveřejněny na webu ČSÚ.

 
3.  října  2024
Zuzana Šimonová
Autor
Zpět na přehled aktualit