Ježek / Novinky a aktuality / Konsignační sklad nebo Call-off Stock

Konsignační sklad nebo Call-off Stock

Legislativa, Školení, Homepage
11. 10.2024

Co je konsignační sklad a co je sklad v režimu Call-off Stock?

Konsignační sklad a Call-Off Stock – srovnání dvou logistických modelů

Efektivní řízení zásob je klíčovým faktorem v moderním obchodě. Firmy dnes využívají různé logistické modely, které jim umožňují optimalizovat zásoby, minimalizovat náklady a zlepšit dostupnost produktů pro zákazníky. Mezi tyto modely patří konsignační sklad a Call-off Stock. Oba modely mají své specifické vlastnosti, které ovlivňují způsob, jakým firmy řídí své zásoby a zpracovávají daňové povinnosti, zejména ve vztahu k dani z přidané hodnoty (DPH). Tento článek porovnává oba systémy a identifikuje jejich klíčové rozdíly a výhody.

Ilustrační obrázek skladu pro téma Oceňování skladových zásob

Call-off Stock

Call-off Stock je logistický model, který umožňuje dodavateli skladovat zboží v zemi zákazníka, přičemž vlastnictví tohoto zboží zůstává na straně dodavatele, dokud zákazník nevyvolá požadavek na jeho odebrání. Teprve v tomto okamžiku dochází k převodu vlastnických práv a zboží se považuje za prodané.

Tento model má několik výhod:

  • Rychlejší dostupnost zboží – zboží je fyzicky umístěno v blízkosti zákazníka, což zkracuje dobu mezi objednávkou a dodáním
  • Optimalizace zásob – zákazník si může odebírat zboží podle aktuálních potřeb, což minimalizuje riziko nadměrných zásob
  • Daňové výhody – V rámci Evropské unie je tento model atraktivní z pohledu DPH, protože zboží je dodáno do jiného členského státu, ale daňové povinnosti vznikají až v okamžiku odebrání zboží.

Call-off Stock je typicky používán mezi firmami v rámci EU, které těží z daňového prostředí, kde přechod vlastnictví a uplatnění DPH následují až po odebrání zboží zákazníkem.

Konsignační sklad

Konsignační sklad je podobný model jako Call-off Stock, ale s několika zásadními rozdíly. U konsignačního skladu dodavatel dodává zboží do skladu, který je vlastněn či kontrolován zákazníkem, přičemž vlastnictví zboží zůstává na straně dodavatele až do jeho spotřeby či prodeje koncovému zákazníkovi.

Klíčové rysy konsignačního skladu zahrnují:

  • Kontrola nad skladováním – zboží se nachází v prostoru kontrolovaném zákazníkem, což zákazníkovi umožňuje přímý přístup a dohled nad zásobami.
  • Odložená platba – platba je realizována až po spotřebě zboží, což může zákazníkovi poskytnout nejen větší flexibilitu v řízení hotovostních toků, ale převážně k prodeji většího sortimentu zboží.
  • Vlastnictví zboží – i když zboží fyzicky přechází do prostoru zákazníka, vlastnictví nadále zůstává u dodavatele, což minimalizuje rizika nadměrných zásob pro zákazníka.

Srovnání Call-off Stock a konsignačního skladu

Přestože oba modely sdílejí několik společných rysů, zejména to, že vlastnictví zboží zůstává u dodavatele do určitého bodu, existují mezi nimi zásadní rozdíly

Call-off Stock Konsignační sklad
Cílový zákazník
Zboží odebírá jeden koncový zákazník Zboží může být nadále prodáváno ze skladu zákazníka více koncovým zákazníkům
Umístění zboží
Zboží je skladováno přímo dodavatelem, a to v místě blízko zákazníka Zboží se nachází v skladovém prostoru zákazníka.
Přechod vlastnictví
Vlastnictví zboží přechází na zákazníka v okamžiku, kdy zboží „vyvolá“ a převezme. Vlastnictví zboží přechází na zákazníka až při spotřebě nebo prodeji zboží koncovému zákazníkovi.
DPH a právní rámec
V obou případech může být model přizpůsoben tak, aby maximalizoval daňové výhody. V rámci EU mají oba modely své specifické úpravy pro daň z přidané hodnoty, což umožňuje dodavatelům a zákazníkům optimalizovat své daňové povinnosti.

Výhody a nevýhody

Call-off Stock

Výhody tohoto modelu spočívají v rychlé dostupnosti zboží a flexibilitě pro zákazníka, který si může kdykoli odebrat požadované množství. Na druhou stranu dodavatel nese větší riziko zásob, jelikož zboží musí předem umístit do země zákazníka.

Konsignační sklad

Konsignační sklad je výhodný pro zákazníka, který může zboží skladovat, ale nezatěžuje si bilanční položky, protože zboží nevlastní až do okamžiku spotřeby. Na druhou stranu dodavatel musí důkladně řídit své zásoby, aby nebyly skladovány příliš dlouho bez spotřeby.

 

Výběr mezi Call-off Stock a konsignačním skladem závisí na potřebách konkrétního obchodního vztahu a obchodního odvětví. Ať už se bavíme o call-off Stock režimu nebo konsignačním skladu v rámci EU, je nutné zmínit i případnou povinnost vykazování Intrastatu. Podrobné informace o Intrastatu naleznete v naší dřívější aktualitě.

11.  října  2024
Zuzana Šimonová
Autor
Zpět na přehled aktualit